Vadelma-suklaakakku 

06.08.2024

munaton, liivatteeton

Täydellinen herkkukakku. Yksinkertainen ja helppo, usko pois. Pohja on munaton, eikä moussessa ole liivatetta. Kostea kaakaopohja, välissä täyttä tavaraa oleva suklaakerros (suklaaganache), sekä päällä täyteläinen vadelmamousse. Marjaa vaihtamalla saat lukuisia muita makuvariaatioita tästä.

noin 10 palaa

HUOM! Jos käytät pohjassa maidottomia tuotteita esim. kauravalmisteita. Lisää taikinaan 1 rkl etikkaa tai sitruunamehua. Tämä kuohkeuttaa taikinaa. Kun vaihdat myös suklaaganachen ja moussen aineet maidottomiin saat kakusta vegaanisen.

POHJA 20cm vuoka

• 1 1/2 dl vehnäjauhoja
• 3/4 dl kaakaojauhe
• 1 tl leivinjauhe
• 1/2 tl ruokasooda
• 1/2 tl suolaa
• 1 dl sokeria
• 1/2 dl jugurttia
• 1/2 dl rypsiöljyä
• 2/3 dl maitoa
• 2/3 dl lämmintä vettä

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esivalmista halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoka vuoraamalla se leivinpaperilla.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Sekoita joukkoon kohotusaineet ja suola.

- Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää siihen maito.
- Sekoita toisessa kulhossa jugurtti ja öljy. Lisää sekaan vesi-maitoseos.
- Lisää kosteiden aineiden joukkoon sokeri. Lisää myös kuivat aineet muutamassa erässä sekoittaen.
- Kaada taikina vuokaan.
- Paista 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa. Ota pois vuoasta ja siirrä ritilälle jäähtymään.

SUKLAAGANACHE

• 1 dl kuohukermaa
• 200g maitosuklaata / tumma- ja maitosuklaan sekoitus

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon.
- Lämmitä kerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kerma suklaapalojen päälle. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi.

VADELMAMOUSSE

Aloita moussen teko hillosta. Jos käytät tuoreita vadelmia, voit paseerata ne suoraan kattilaan ja jättää veden vähemmälle tai kokonaan pois.

• 400g pakaste vadelmia
• 1/2 dl vettä
• 3/4 dl hillo-marmeladisokeria 

- Laita jäiset vadelmat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes vadelmat ovat pehmentyneet. Paseeraa (paina siivilän läpi) pehmeät vadelmat ja siirrä sileä seos takaisin kattilaan. Lisää kattilaan myös hillo-marmeladisokeri ja keitä hilloksi noin 10 minuuttia. Jäähdytä kokonaan ennen muihin aineisiin lisäämistä. Kylmähauteessa jäähtyy nopeasti.

• 250g mascarpone
• 2 dl vispikermaa

- Ota vadelmahilloa 1/2 dl sivuun jos haluat kakun pinnasta tummemman ja voimakkaamman.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa mascarpone ja loput hillosta yhteen.
- Sekoita kermavaahto joukkoon.

KOKOAMINEN

- Aseta pohja kakkualustalle/ tarjoiluvadille. Kiinnitä reunakalvo tai säädettävä kakkurengas pohjan ympärille tiukasti. (kannattaa reunakalvon reunaan laittaa teippi että pysyy kiinni)
- Kaada suklaaganache pohjan päälle. Laita pohja jääkaappiin noin tunniksi jolloin suklaaganache jähmettyy.
- Kunnes suklaaganache on jähmettynyt voit levittää vadelmamoussen päälle. Jos otit vadelmahilloa sivuun, voit levittää sen nyt moussen päälle. Pinta voi jäädä vapaasti sikinsokin.
- Laita kakku tekeytymään jääkaappiin. Mielellään seuraavaan päivään.
- Irrota reunakalvo ja koristele halutessa tuoreilla vadelmilla. (Vedä veitsellä kakun ja reunakalvon välistä jolloin kalvo irtoaa paremmin.)

KAUPPALISTA

• Perustarpeet: vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda, sokeri, suola
• maitoa
• jugurttia
• rypsiöljyä
• 400g vadelmia
• hillo-marmeladisokeria
• 1 dl kuohukermaa
• 200g maitosuklaata
• 250g mascarponea
• 2 dl vispikermaa
• Koristeluun vadelmia