Raparperipiirakka
02.06.2024
Ihana sesonkiherkku raparperista. Tässä raparperipiirakassa on ruskistettua voita pohjassa, sekä kinuskinen raparperikiisseli päällä. Tämän herkun kruunaa ehdottomasti jäätelö. Onnistuu myös gluteenittomana.
24-25 cm piirakkavuoka | 8-10 palaa
POHJA
• 100g voita
• 1 dl sokeria
• 1 kananmuna
• 2 1/4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 tl vaniljasokeria
TÄYTE
• 280-300g raparperia
• 2 1/4 dl fariinisokeria
• 3/4 dl kuohukermaa
• 4 rkl maissitärkkelystä TAI perunajauhoja
• 1 tl vaniljauutetta /-pastaa
- Laita voi kattilaan ja kuumenna kunnes voi on sulanut ja poreilee. Alenna lämpö keskilämmölle ja anna voin ruskistua. Sekoita seosta kokoajan ettei se pääse palaamaan. Kunnes voi on saanut kauniin ruskean värin ja tuoksuu pähkinäiseltä ota pois liedeltä.
- Kaada ruskistettu voi leivontakulhoon ja sekoita sokeri sekaan. (Jätä jäähtymään täytteen teon ajaksi)
- Valmista täyte: Pese raparperin varret ja pilko aivan pieniksi paloiksi. (kotimaista raparperia ei tarvitse kuoria) Laita raparperin palat kulhoon ja sekoita fariinisokeri joukkoon. Lisää kaikki loput täytteen aineet ja sekoita hyvin.
- Jatka pohjan teko: Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa kananmuna käsin voi-sokeriseokseen. Sekoita jauhoseos mukaan.
- Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan, myös reunoille.
- Lusikoi täyte piirakkapohjan päälle. (Täyte on erittäin nestemäistä., mutta hyytyy kyllä uunissa.)
- Paista 200 asteisen uunin keskitasolla, 25 minuuttia.
Nauti vaniljajäätelön kanssa lämpimänä.