Sitruunarahkakupit

10.03.2024
Raikkaat, pienet rahkaleivokset tuli jäädäkseen. Aivan ihania vaikka pääsiäiseksi. Malta antaa tekeytyä kylmässä, täyte asettuu kun saa jäähtyä rauhassa. 

- Voit tehdä leivoksia myös 12 kpl, silloin taikinaa ei tarvitse painaa ihan muffinipellin yläreunaan saakka.

- Jos täyte alkaa halkeilla uunissa, on silloin uuni ollut liian kuuma. Loppu paistossa saattaa halkeamia tulla kun täyte on jo "liian" kypsää.

- Ehdoton toimenpide hyvän lopputuloksen saamiseksi. Ota täytteen aineet huoneenlämpöön noin 2 tuntia aikaisemmin. Tämä takaa sileän ja kermaisen lopputuloksen.

- Anna leivosten jäätyä kokonaan huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.

Sitruunarahkakupit
10 kpl

POHJA
•  125g voita huoneenlämpöisenä
• 1 dl sokeria
• 1 kananmuna
• 2 dl vehnäjauhoja
• 1/2 dl perunajauhoja
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 tl vaniljatahnaa tai vaniljasokeria

- Ota voi ja täytteen aineet huoneenlämpöön.
- Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Esivalmista muffinipelti, voitele voilla ja jauhota.
- Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kananmuna ja vanilja joukkoon.
- Yhdistä vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe. Vatkaa pienellä teholla jauhot joukkoon.
- Taikina on tarttuvaa, mutta jauhoja apuna käyttäen onnistuu työstäminen.
- Jauhota pöytä tai leivinpaperi, aseta taikina päälle ja ripottele jauhoja taikinan päälle. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa 10-12 osaan.
- Pyöritä taikinapalasta kämmenien välissä pallo. Ota avuksi jauhoja jos tarttuu käsiin ja paina taikina litteäksi muffinipeltiin sopivaksi. Voit painella taikinapallosta pohjan myös pöydällä, muista jauhottaa hyvin alusta ja ota pohja irti alustasta esim. lastalla.
- Painele pohjat muffinipellin koloihin.
- Pistele pohjat haarukalla ja lusikoi täyte päälle.
- Paista uunin keskitasoa astetta alempana 20-23 minuuttia. Rahkatäyte hyytyy vielä lisää jäähtyessään!
- Anna leivosten jäähtyä pellillä kokonaan ennen irrottamista.
- Ota kaksi cocktailtikkua avuksi leivosten irrotukseen. Ensin: Voit hennosti koittaa pyöräyttää vasemmalle tai oikealla leivosta ottamalla sormilla kiinni reunasta - pohja irtoaa. Sitten: paina cocktailtikut leivoksen reunoihin (katso kuva) ja nosta leivos ylös.

TÄYTE
• 1 prk 200g sitruunarahkaa 
• 100g tuorejuustoa
• 120g smetanaa
• 1 kananmuna
• 2 rkl sokeria
• 1 rkl vehnäjauhoja

- Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
- Lusikoi täytettä pohjien päälle.
- Täytettä saa tulla pohjan reunaan saakka. Täyte hieman kohoaa uunissa, mutta uunista oton jälkeen laskeutuu.

KUORRUTE + KORISTELU
• Lemon curdia esim. Valion sitruunakreemi tai Mackays lemon curd
• tuoreita marjoja: vadelmia, pensasmustikoita, mansikoita
• mintun lehtiä

- Levitä 1-2 rkl lemon curdia jäähtyneen leivoksen päälle.
- Koristele tarjoilupäivänä esim. tuoreilla marjoilla.