Runebergin kuppikakut

29.01.2024

munaton

Nämä Runebergin tortut eivät ole ne perinteiset. En lukeudu niihin henkilöihin jotka tykkäävät näistä perinneleivonnaisista. Tästä variaatiosta tuli kyllä niin herkullinen että jää omaksi perinteeksi Runebergin päivään. Muffineista tein munattomat, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus leipoa näitä. Muuntuu myös vegaaniseksi vaihtamalla maitotuotteet vegaanituotteisiin. 

Muffinit kostuu ja tekeytyy, joten olivat parhaimmillaan seuravana päivänä teosta.

Vinkkejä korvaaviin tuotteisiin jos teet maidottomana: Jugurtti - vaihda soijavalmisteeseen. Kuorrute - vaihda smetana kasvivoihin ja tuorejuusto kauralevitteeseen esim. Oatly.

RUNEBERGIN KUPPIKAKUT
7 kpl isoja


• 1 dl piparkakkumurua/ keksimurua
• 1 dl mantelijauhetta
• 2 dl vehnäjauhoja
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 1/2 tl kardemummaa
• 1 tl vaniljasokeria
• 1 dl sokeria
• 1/2 dl fariinisokeria
• 1 dl jugurttia (käytin 6% kreikkalaista jugurttia)
• 1 dl rypsiöljyä
• 1 dl appelsiinimehua
• 1 appelsiinin kuoriraaste

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota muffinipelti esille ja aseta siihen valmiiksi kertakäyttöiset vuoat. Käytin amerikan muffinivuokia.
- Pese appelsiini ja raasta kuori leivontakulhoon. Halkaise appelsiini ja purista siitä mehu kulhoon.
- Lisää samaan kulhoon jugurtti ja öljy. Sekoita yhteen.
- Lisää sekaan piparkakkumuru, mantelijauhe, sokerit ja mausteet.
- Sekoita vehnäjauhon joukkoon ruokasooda ja lisää seos muiden aineiden joukkoon.
- Annostele taikina vuokiin. Jätä vuoat vajaaksi kohoamisen vuoksi. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Kuorruta jäähtyneet muffinit.


KUORRUTE
• 120g smetanaa (40% rasvapitoisuus)
• 100g tuorejuustoa
• 1/2 dl tomusokeria
• 1/2 tl vaniljasokeria

- Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.
- Laita pursotinpussiin ja pursota pyöreäksi keoksi muffinin päälle.
- Paina lusikalla kuorrutteen keskelle kolo hilloa varten.


VADELMAHILLO / tai valmista hilloa

• 100g pakaste vadelmia
• 1/4 dl vettä
• 1/4 dl hillo-marmeladisokeria

- Laita jäiset vadelmat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes vadelmat ovat pehmentyneet ja seos kiehuu.
- Lisää sokeri ja keitä vielä muutama minuutti.
- Siirrä sivuun jäähtymään.
- Lusikoi tai pursota jäähtynyt hillo kuorrutteen päälle.