Puolukka-Hunajakakku
Tämä kakku on saanut vaikutteita venäläisestä hunajakakusta. Puolukan ja hunajan yhdistämisestä tuli ihanan erilainen ja makumaailmat kohtasivat, vaikka kummatkin ainesosat ovat happamia. Kakku voisi hyvin sopia loppuvuoden/ joulunajan juhliin. Voit silloin lisätä kanelia ja muita joulun mausteita.
Noin 12 hengen kakku
1 uunipellillinen josta saat 4 pyöreää pohjaa. Pohjat halkaisijaltaan noin 16 cm. Ylijäämäpalat voit käyttää koristeluun. Tai voit leikata pohjan esim. suorakaiteen muotoon.
Huom! Ohjeessa käytetään ruokasoodaa. Sitä ei voi vaihtaa leivinjauheeseen, koska leivinjauhe ei reagoi samanlailla hunajan hapokkuuteen kuin ruokasooda.
OHJE
• 1 1/4 dl (170g) hunajaa
• 1 1/2 dl + 1/2 dl sokeria
• 1 1/2 tl ruokasoodaa
• 100g voita
• 5 isoa kananmunaa
• 6 dl vehnäjauhoja
• 1 1/2 tl kanelia
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla
- Mittaa hunaja, sekä (1 1/2 dl) sokeria kattilaan. Kuumenna seosta kunnes sokeri sulaa ja seos alkaa kuplia.
- Lisää seokseen ruokasooda. HUOM! Seos kuohahtaa. Vatkaa seosta hetki. (Älä kuitenkaan jätä liedelle ilman vatkausta ettei pala)
- Lisää voi. Vatkaa seosta kunnes voi on sulanut sekaan. Jätä kattila nyt sivuun jäähtymään.
- Vatkaa munat ja (1/2 dl) sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa pienellä teholla hunaja-sokeri-voiseos joukkoon.
- Siivilöi jauhot erissä joukkoon. Lisää myös kaneli. Älä vatkaa enää, vaan sekoita jauhot joukkoon.
- Kaada taikina pellille ja tasoita. Paista uunin keskitasolla 8 minuuttia.
-Jäähdytä pohja hyvin ennen leikkaamista ja täyttöä.
PUOLUKKAHILLO tai käytä 2 dl valmista puolukkahilloa
• 400g puolukoita (pakaste)
• 1/2 dl vettä
• 1 dl hillo-marmeladisokeri
TÄYTE + KUORRUTE
• 200g smetanaa (Rasvaa vähintään 40g jolloin vaahtoutuu.)
• 400g tuorejuustoa
• 2 dl tomusokeria
• 2 rkl hunajaa
• 1 tl vaniljapastaa/ vaniljasokeria
- Laita smetana ja tuorejuusto kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Vatkaa loput aineet sekaan.
- Siirrä täyte pursotinpussiin.
KOSTUTUS
• 1 1/2 dl maitoa
KOKOAMINEN
-Kostuta pohjat maidolla. Aseta pohja tarjoiluastialle.-Pursota täytettä pohjan päälle ja tee reunoille korkeampi "valli" hilloa varten. (Estää hilloa valumasta kakun reunoilta). Tasoita täytteen pinta tasaiseksi, paitsi reunoilta.
-Lusikoi hilloa keskelle. Taisin laittaa 3 kauhallista.
-Aseta toinen pohja päälle. Voit painaa hellästi pohjaa alaspäin että kerrokset kiinnittyy toisiinsa, etteivät ala liukumaan pois kun kerroksia tulee lisää.
- Jatka kakun täyttöä pursottamalla taas täyte pohjan päälle ja reunoille valli. Lisää hillo jne.
- Kuorruta viimeisenä kakku lopulla täytteellä. Jos käytät kakun pinnassa koristeena ylimääräistä kakkumurua, niin muista ettei haittaa vaikka pinta ei olisi kovin tasainen tai peittävä. :)
KORISTELU
- Voit käyttää puolukkahilloa kakun päällä koristeena. Itse lusikoin hilloa pieniä määriä pintaan ja sen jälkeen tein spiraalin pyörittämällä kakkualustaa samalla kun vedin lusikan kärjellä pinnasta.
-Murustele ylijäämä kakkupohjaa ja painele muru kakun reunoille.
-Jos mahdollista, tuoreet puolukan varvut ovat nappivalinta koristeeksi.
Kuvista näet hieman osviittaa millainen taikinasta tulee. Hunaja-sokeri-voiseos muistuttaa kinuskia. Seuraavassa kuvassa seos on vatkattuna muna-sokerivaahtoon. Viimeisenä jauhot + kaneli siivilän läpi, sekoitellen. Pellin kokoisesta pohjasta voit leikata sen mallisia pohjia kuin haluat. Mutta huomioi että täyte riittää tekemääni kakun kokoon + juuri ja juuri kuorrutteeksi.
Ehkä ei olisi ollut pahitteeksi jos täytettä olisi ollut enemmän. Se oli niiin hyvää. :)