Porkkanatäytekakku Sitruunamascarponevaahdolla & Kinuskilla ja paahdetulla pekaanipähkinällä
Herkullinen, helppo ja liivatteeton täytekakku. Pohjana mehevä porkkanakakkupohja joka onnistuu hyvin myös gluteenittomana. Täytteenä ja kuorrutteena on sitruunainen mascarponevaahto ja lisäksi kakun sisältä löytyy kinuskia ja paahdettua pekaanipähkinää. Instagram sivuillani on tästä kakusta tekovideo, jossa näkyy kakun täyttö, kuorrutus ja pursotus.
Vinkki: Kakun sisällä olevan kinuskin voit korvata kaupan valmiilla karamellisoidulla kondensoidulla maidolla. Pähkinärouheen tilalle sopii mainiosti esim. pensasmustikat tai vadelmat.
MEHEVÄ PORKKANAKAKKUPOHJA
Suosittelen pohjan ehdottomasti paistettavan uunipellillä, siitä voi leikata kolme pohjaa. Ylimääräiset palat voi nauttia leipuri itse. Tämä pohja on niin mehevä, että jos taikinan paistaa yhdessä vuoassa, voi kypsyminen olla haastavaa. Tämä tapa myös helpottaa pohjien leikkaamista.
Uunipellillä paistaessa 3 x 15-17 cm pohjaa
• 6 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 2 tl kanelia
• 3 kananmunaa
• 2.5 dl sokeria
• 2 dl fariinisokeria
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 1.5 dl kiehuvan kuumaa vettä
• 300g porkkanaraastetta
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla
- Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja lämmitä vesi.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja lisää sekaan ruokasooda, leivinjauhe ja kaneli.
- Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
- Vatkaa muna-sokerivaahtoon öljy. Lisää 1/2 jauhoseoksesta muna-sokerivaahtoon käännellen.
- Lisää puolet kuumasta vedestä, sekoita. Lisää loput jauhoseoksesta, sekoita.
- Lisää loput vedestä ja viimeisenä porkkanaraaste.
- Kaada taikina pellille ja paista 25-30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä.
- Anna pohjan jäähtyä ennen leikkaamista. Leikkaa kolme tasakokoista pohjaa.
SITRUUNA-MASCARPONETÄYTE + KUORRUTE + PURSOTUS
• 200g Lemon curdia
• 4 dl vispikermaa
• 400g mascarponejuustoa
+ 100g mascarponejuustoa pursotusta varten (Lisää mascarpone täytteeseen vasta kun jäljellä on pursotusta varten oleva täyte/kuorrute.)
- Vaahdota vispikerma pehmeäksi vaahdoksi.
- Vatkaa mascarpone ja Lemon curd yhteen. Vatkaa kermavaahto joukkoon.
KINUSKI + PAAHDETTU PEKAANIPÄHKINÄMURU
• 3 dl kuohukermaa
• 2 1/4 dl fariinisokeria
• 100-150g pekaanipähkinöitä
-Valmista kinuski laittamalla kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes seos alkaa kiehumaan anna kiehua ilman sekoittamista 8-10 minuuttia. Tee vesilasitesti tiputtamalla kylmään veteen kinuskia, jos kinuski hajoaa veden sekaan keitä lisää. Kunnes veteen tiputettu kinuski menee nokareeksi, se on valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää halutessa ripaus suolaa. Anna jäähtyä ennen kakkuun lisäämistä.
-Laita uunipellille pekaanipähkinät ja paahda 200-asteessa noin 5 minuuttia. Voit ripotella halutessa hieman suolaa pähkinöiden päälle. Anna jäähtyä ja murenna veitsellä muruksi.
KAKUN KOKOAMINEN
- Aseta kakkupohja tarjoiluastiaan. Pursota tai levitä mascarponevaahtoa pohjalle ja reunoille korkeampi reuna.
- Lusikoi puolet kinuskista vaahdon päälle. Ripottele pekaanipähkinämurua kinuskin päälle.
- Aseta toinen pohja nyt täytteiden päälle. Paina hieman että pohja kiinnittyy reunoilla olevaan vaahtoon.
- Tee toinen täytekerros samanlailla kuin ensimmäinen. Ensin mascarponevaahto, reuna, lisää kinuski + pähkinämuru.
- Aseta päälle kolmas pohja ja aloita tekemään murukerros. Levitä hieman mascarponevaahtoa ylimmän pohjan päälle. Levitä reunoilla oleva vaahto tasaisesti reunoille. Laita kakku nyt hetkeksi jääkaappiin, että murukerros asettuu.
- Tee vaahdosta nyt varsinainen kuorrutus. Levitä mascarponevaahtoa kakun pintaan tasaisesti. Jätä vaahtoa pursotusta varten.
-Jos jätit vaahtoa pursotuksiin, vatkaa nyt 100g mascarponea vaahdon joukkoon. Näin saat vaahdosta jämäkämpää pursotusta varten. Olen kakun pursotukset tehnyt pisaratyllaa käyttäen. Instagram sivuiltani kakun tekovideosta näkee miten pursotus on tehty.
-Voit koristella kakkua Lemon curdilla. Minä pursotin pieniä kekoja pursotuksien lomaan.
- Lisäksi voit ripotella pähkinämurua kakun päälle tai käyttää koristelussa syötäviä kukkia, marjoja tai koristerakeita.