Mustaherukka-Suklaakakku        munaton, liivatteeton

29.10.2023
Tämä herkullinen kakku on herukkaversio aikaisemmin julkaisemastani vadelma-suklaakakusta. Tämäkin kombo aivan ihana. Mousse on silkkisen sileää, välissä herkullinen suklaaganache ja pohja mehevää kaakaokakkupohjaa. Tämä on helppo ja takuuvarma kakku juhliin kuin juhliin.

Mousse on liivatteeton, sekä pohja munaton. Mustaherukkahillon voi tehdä ilman hillosokeria. Siihen löytyy ohje moussen teko kohdasta.

Vinkit onnistumiseen:

Valmista ensin pohja > jäähdytä, laita tarjoiluastialle ja kiinnitä reunakalvo.

Valmista sitten suklaaganache > Kaada pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin.

Valmista mousse vasta kun suklaaganache kerros on jähmettynyt. (Hillon voi valmistaa pohjan teon jälkeen jäähtymään.)

12 palaa

POHJA 20cm vuoka

• 1 1/2 dl vehnäjauhoja
• 3/4 dl kaakaojauhe
• 1 tl leivinjauhe
• 1/2 tl ruokasooda
• 1/2 tl suolaa
• 1 dl sokeria
• 1/2 dl jugurttia
• 1/2 dl rypsiöljyä
• 2/3 dl maitoa
• 2/3 dl lämmintä vettä

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esivalmista kakkuvuoka vuoraamalla se leivinpaperilla.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Sekoita joukkoon kohotusaineet ja suola.

- Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää siihen maito.
- Sekoita toisessa kulhossa jugurtti ja öljy. Lisää sekaan vesi-maitoseos.
- Lisää kosteiden aineiden joukkoon sokeri. Lisää myös kuivat aineet muutamassa erässä sekoittaen.
- Kaada taikina vuokaan.
- Paista noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. (Paistoaika riippuu käytetystä vuosta. PME vuoassa riittää lyhyempi paistoaika, irtopohjavuoassa 20 minuuttia.)
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa. Ota pois vuoasta ja siirrä ritilälle jäähtymään.


SUKLAAGANACHE

• 1 dl kuohukermaa
• 200g maitosuklaata / tumma- ja maitosuklaan sekoitus

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon.
- Lämmitä kerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kerma suklaapalojen päälle. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi.


MUSTAHERUKKAMAMOUSSE

Aloita moussen teko hillosta. Minulla ei ollut riittävästi hillosokeria, joten korvasin sen laittamalla paseerattujen mustaherukoiden joukkoon 1/2 dl sokeria ja 2 rkl maizenaa veteen (1/4 dl) sekoitettuna. Keitin seosta noin 3 minuuttia. Eli tee ohjeen mukaan, mutta vaihdat vain hillosokerin tilalle edelliset aineet. Keittoaika lyhyempi.

• 400g pakaste mustaherukoita
• 1/2 dl vettä
• 3/4 dl hillo-marmeladisokeria

- Laita jäiset mustaherukat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes herukat ovat pehmentyneet. Paseeraa (paina siivilän läpi) pehmeät markat ja siirrä sileä seos takaisin kattilaan. Lisää kattilaan myös hillo-marmeladisokeri ja keitä hilloksi 8-10 minuuttia. Jäähdytä kokonaan ennen muihin aineisiin lisäämistä. Kylmähauteessa jäähtyy nopeasti.

• 250g mascarpone
• 2 dl vispikermaa

- Ota mustaherukkahillosta 1/2 dl sivuun jos haluat kakun pinnasta tummemman ja voimakkaamman makuisen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa mascarpone ja loput hillosta yhteen.
- Sekoita kermavaahto joukkoon.

KOKOAMINEN

- Aseta pohja kakkualustalle/ tarjoiluvadille. Kiinnitä reunakalvo tai säädettävä kakkurengas pohjan ympärille tiukasti. (kannattaa reunakalvon reunaan laittaa teippi että pysyy kiinni)
- Kaada suklaaganache pohjan päälle. Laita pohja jääkaappiin noin tunniksi jolloin suklaaganache jähmettyy.
- Kunnes suklaaganache on jähmettynyt voit levittää mustaherukkamoussen päälle. Jos otit hilloa sivuun, voit levittää sen nyt moussen päälle. Voit marmoroida hillon pintaan tai sekoittaa sikin sokin.
- Laita kakku tekeytymään jääkaappiin. Mielellään seuraavaan päivään.
- Irrota reunakalvo ja koristele halutessa marjoilla. (Vinkki: Vedä veitsellä kakun ja reunakalvon välistä jolloin kalvo irtoaa paremmin. Voit lopuksi kuumalla veitsellä vetää reunan sileäksi.)