Marja-Vanilja piirakka

22.06.2023
Tästä tuli heittämällä mun suosikki kesän makeista herkuista. Pohja on super herkullinen, ruskistettua voita, kauraa ja mantelia. Pohja tuo ihanaa purutuntumaa maukkaan vanilja "vanukkaan" rinnalle. Tuoreet marjat on ehdottomasti paras yhdistelmä tähän.

20-22cm irtopohjavuoka
POHJA
• 1 3/4 dl vehnäjauhoja
• 1 1/3 dl kaurahiutaleita
• 3/4 dl mantelijauhoja
• 1/2 dl sokeria
• 1 tl vaniljasokeria
• 100g voita

VANILJAVANUKAS
• 2 1/2 dl maitoa
• 3 keltuaista
• 3/4 dl sokeria
• 3 rkl maissitärkkelystä/ perunajauhoja
• 1 tl vaniljapastaa
• 1 rkl kylmää voita

PÄÄLLE
• Tuoreita marjoja

- Aloita valmistamalla pohja. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoan reunat, pohjalle laita leivinpaperi.
- Mittaa kulhoon kaikki muut aineet paitsi voi.
- Laita voi kattilaan ja anna voin sulaa. Jatka voin kuumentamista niin että se ruskistuu kullan ruskeaksi. Jos et tykkää ruskistetusta voista, voit vain sulattaa voin.
- Lisää voisula kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Painele seos tiiviiksi vuoan pohjalle ja reunoille.
- Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
- Jäähdytä pohja vuoassa ja irroita sitten. Siirrä tarjoiluastialle.
- Valmista vaniljavanukas. Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita kokoajan. Kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi ota pois liedeltä. Vatkaa kylmä voi sekaan. Anna jäähtyä. (Voit nopeuttaa seoksen jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesihauteeseen.)
- Kaada jäähtynyt vanukas pohjan päälle.
- Viimeistele tuoreilla marjoilla.

Huomasin että piirakka leikkautu paremmin kun se oli ollut jääkaapissa.