Kurpitsasämpylät
Nämä herkulliset sämpylät saavat mehevyyden kurpitsasoseesta. Kurpitsan muoto tehdään langasta ennen paistoa. Ulkomuodon kruunaa koristetaikinasta tehdyt kannat.
Ohjeen alkuperä Koko Suomi leipoo kurpitsasämpylät. Olen ohjetta muokannut yksinkertaisemmaksi. Tästä ohjeesta on jätetty esitaikina pois ja muutettu siten hiivan määrää. Öljyn korvasin voilla.
OHJE 12 kpl
• 2 1/2 dl maitoa
• 25g hiivaa
• 2/3 rkl siirappia
• 2 tl suolaa
• 2-3 tl kurkuma
• 1 1/2 dl myski-/ hokkaidokurpitsasosetta
• 50g voita huoneenlämpöisenä
• n. 9 dl vehnäjauhoja
LISÄKSI
• 12 kpl 80cm pituista paisto-/ puuvillalankaa
• öljyä narujen kosteuttamiseen
• kananmuna voiteluun
Kurpitsan valmistus:
- Paloittele kurpitsa pellille ja paahda uunissa kypsäksi. Tai kuori kurpitsa, poista siemenet ja paloittele kattilaan. Keitä kypsäksi suolavedessä ja soseuta.
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja kurkuma.
- Sekoita joukkoon muutama dl jauhoja.
- Lisää kurpitsasose ja jatka jauhojen lisäämistä.
- Jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa vaivaa taikinaan pehmeä voi ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Anna kohota muovilla ja leivinliinalla peitettynä 30-45 minuuttia.
MUOTOILU
- Leikkaa paistolanka 80cm pituisiksi pätkiksi. Laita langat kulhoon jossa öljyä.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa 12:sta osaan ja pyöritä palloiksi.
- Aseta taikinapallo langan päälle. Nosta langanpäät ylös ja aseta ristiin. Pyöräytä taikinapallo ympäri ja solmi langat taas ristiin. Kuin paketoisit lahjapakettia. Risti langat taikinan ympärille niin monta kertaa että saat 8 osiota.
- Aseta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.
- Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla.
-Paista 200°C 12 minuuttia.
- Poista langat paiston jälkeen.
KORISTETAIKINA
• 1 dl vehnäjauhoja
• 1/2 dl maizenaa
• 30g voita pehmeänä
• 1/3 dl vettä
• elintarvikeväri (vihreä tai ruskea)
- Sekoita vehnäjauhot ja maizena yhteen. Nypi pehmeä voi joukkoon.
- Sekoita elintarvikeväri veden joukkoon ja kaada vesi jauhoseokseen. Sekoita kiinteäksi massaksi.
- Muotoile taikinasta haluamasi mallisia kantoja. (Minä pyöritin taikinasta ohuen tangon, leikkasin noin 3cm pätkiin. Tein ympärille veitsellä viiltoja ja pyöritin lopuksi hieman vehnäjauhoissa. Näin kannoista tuli eläväisempiä). Aseta pellille ja paista 200 °C 10 minuuttia.
- Aseta kannat valmiisiin sämpylöihin.