Kurpitsapiirakka
Syksyinen piirakka maistuu kurpitsalta. Lempeän kurpitsainen ja vaalea piirakka tulee myskikurpitsasta. Jos haluat voimakkaamman makuisen ja tummemman värisen valitse hokkaidokurpitsa. Tämä piirakka valmistuu helposti.
OHJE
21-22 cm irtopohjavuoka. (Minulla irtopohjallinen piirakkavuoka)
POHJA
• 200g bastogne/ digestive keksejä
• 60g voita sulatettuna
TÄYTE
• 3 dl (300g) kurpitsasosetta
• 1 prk (397g) kondensoitu maito
• 1 prk (150g) ranskankerma
• 1 tl kanelia
• 1 tl muskottipähkinää
• 2 keltuaista
KORISTELU
• 1-2 dl vispikermaa vaahdotettuna ja pursotettuna
• viikunoita
• keksimurua
1) Valmista ensin kurpitsasose. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko kattilaan. Keitä kypsäksi ja soseuta.
Tai paloittele kurpitsa pellille ja paahda uunissa 225°C kypsäksi. Soseuta.
Anna soseen jäähtyä ennen täytteen tekoa!
2) Laita uuni päälle 175 °C
Laita leivinpaperi vuokaan, myös reunoille --> estää rasvan mahdollisen valumisen uuniin. (Leivinpaperi asettuu vuokaan parhaiten kun paperin rytistää ja vuokaa sivelee hieman öljyllä)
3) Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita voisula keksimurun sekaan ja painele seos tasaisesti ja tiiviiksi vuokaan. Myös reunoille.
4) Vatkaa käsin kulhossa yhteen kurpitsasose ja kondensoitu maito. Lisää ranskankerma ja mausteet. Vatkaa lopuksi sekaan keltuaiset.
5) Kaada täyte keksipohjan päälle. Paista uunin keskitasolla 35 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. Siirrä jäähtynyt piirakka tekeytymään jääkaappiin mielellään yön yli.
6) Siirrä piirakka tarjoiluastialle. Halutessa koristele kermavaahdolla ja viikunoilla.