Kinuskinen Omena-Vaniljakakku

01.09.2024

Takuuvarma kakku syksyyn ja loppuvuoden juhliin. Tässä kakussa on kardemummalla maustettu porkkanakakkupohja. Kakun sisällä piilossa on kinuskinen, kanelilla maustettu omenahilloke, sekä päällä vaniljamousse. Loppusilauksen tuo kinuskikiille. 

Jos tarvitset isomman kakun, tee kaksinkertainen määrä ja tee kakku 26 cm vuokaan, mutta laita mousseen 6 kpl liivatelehteä.

20 cm | 10-12 palaa

PORKKANAKAKKUPOHJA

• 1 kananmuna
• 0.75 dl sokeria
• 1.5 dl vehnäjauhoja
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 tl kanelia
• 2 tl jauhettua kardemummaa
• 2 kpl porkkanaa raasteena/ (80g) porkkanaraastetta
• 0.5 dl rypsiöljyä

- Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Esivalmista kakkuvuoka laittaen pohjalle leivinpaperi. Öljyä reunat tai aseta reunoille myös leivinpaperi.
- Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää myös kaneli ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.
- Sekoita lopuksi joukkoon rypsiöljy ja porkkanaraaste.
- Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä ritilälle/ pöydälle jäähtymään. Aseta jäähtynyt pohja tarjoilualustalle ja aseta vahva reunakalvo ympärille. Voit koota kakun myös irtopohjavuokaan. Laita silloin leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille. (Jos haluat kakun reunasta siistin, öljyä hieman reunakalvon reunaa rypsiöljyllä.)


OMENAHILLOKE

• 2 kpl keskikokoista omenaa (150g)
• 1 tl kanelia
• 1 dl fariinisokeria
• 0.5 dl kuohukermaa
• 2 rkl maizenaa/ perunajauhoja

- Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita omenapalat kattilaan ja sekoita joukkoon muut aineet. Kuumenna seos ja anna kiehua noin 3 minuuttia (tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut). Anna seoksen jäähtyä ja kaada pohjan päälle jättäen reunoille noin 2 cm tyhjää, tällöin hilloke jää piiloon moussen sisään.


VANILJAMOUSSE

• 2.5 dl vaahtoutuva vaniljakastike (Tai vispikermaa. Jos käytät kermaa laita moussen sekaan noin 1/2 dl sokeria.)
• 200g tuorejuusto maustamaton (Philadelphia)
• 1 sitruunan kuoriraaste (valinnainen)
• 4 kpl liivatelehtiä
• 0.25 dl vettä tai sitruunan puristettua mehua
• 2 rkl tomusokeria (valinnainen jos haluat makeutta lisätä)

- Laita liivatelehdet kylmään veteen.
- Vaahdota vaniljakastike vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto.
- Lämmitä vesi ja sitruunamehu esim. lasissa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita lämpimän nesteen sekaan. Vatkaa liivateseos tuorejuuston sekaan kokoajan  sähkövatkaimella vatkaten.
- Yhdistä tuorejuusto ja vaniljavaahto yhteen. Mausta halutessa sitruunan kuoriraasteella ja tomusokerilla.
- Kaada mousse pohjan ja omenahillokkeen päälle. Laita jääkaappiin hyytymään mielellään seuraavaan päivään.


KINUSKI (tee kinuski vasta seuraavana päivänä)

• 1 dl kuohukermaa
• 0.75 dl fariinisokeria
• 0.5 tl suolaa
• 1 kpl liivatelehti

- Laita liivatelehti kylmään veteen.
- Laita kerma ja fariinisokeri kasariin. Kunnes seos alkaa kiehua, anna kiehua noin 4 minuuttia ja ota pois liedeltä. Sekoita puristettu liivatelehti ja suola sekaan. Anna jäähtyä kokonaan.
- Kaada kinuski kakun pintaan niin että se pääsee valumaan reunoilta tai jos haluat tasaisen kiillepinnan pidä reunakalvo/ reunavuoka ympärillä. Laita kakku jääkaappiin 30-60 minuutiksi jolloin kinuski hyytyy kunnolla. Koristele.

KORISTELU

- Kuvan kakussa olen käyttänyt koristelussa keksimurua, kuivatettuja omenasiivuja, vohvelipaperia, valkosuklaapäällysteisiä marjoja, koristeraetta ja koristehilettä.