Herkkudonitsit
Nyt on pehmeää ja ilmavaa donitsia vailla herkkuttelijoita. Taikina ei ole kovinkaan makea, joten kuorrutetta ei tarvitse säästellä. Taikinaa joutuu vaivaamaan suhteellisen pitkään, joten yleiskone on erittäin hyvä apuväline näiden teossa. Kinuskin sijasta nämä voi kuorruttaa suklaalla tai ihanalla kanelisokerilla.
Tästä määrästä taikinaa tulee noin 25 donitsia. Huomioithan määrän jos teet eri kokoisella muotilla.
Näissä käytetyt muotit halkaisijaltaan 8.5 cm, keskustan muotti 3 cm.
TAIKINA
• 8 dl + 2dl erikoisvehnäjauhoja tai puolikarkeita
• 1 dl sokeria
• 1/2 tl suolaa
• 1 1/2 rkl kuivahiivaa
• 2 kananmunaa
• 50g pehmeää voita
• 3 dl lämmintä vettä
• halutessa kardemummaa, vaniljasokeria
- Mittaa yleiskoneen kulhoon vehnäjauhot (8 dl), sokeri, suola ja kuivahiiva. Sekoita hyvin yhteen.
- Lisää kananmunat, pehmeä voi ja lämmitetty vesi. Laita kone päälle toiseksi alhaisimmalle teholle.
- Aloita lisäämään jauhoja kunnes taikina on vaivautunut 5 minuuttia. Vaivaa taikinaa tällä teholla yht. 10 minuuttia.
- Alenna teho alimpaan ja jatka vaivausta vielä 10 minuuttia.
- Vaivaa taikinaa lopuksi vielä astetta kovemmalla, eli toiseksi alimmalla teholla noin 5 minuuttia. Taikinaa vaivataan yhteensä 25 minuuttia. Kyllä luit oikein, näin saadaan taikinaan kunnon sitko ja lopputuloksesta tulee pehmeä ja ilmava.
- Jos taikina tuntuu vielä hieman sormiin tarttuvalta. Ota öljyä käteen ja muotoile taikinasta pallo. Voit siirtää taikinan lepäämään toiseen astiaan tai jättää vaivauskulhoon.
- Anna taikinan levätä muovilla ja liinalla peitettynä 15 minuuttia.
- Leikkaa valmiiksi leivinpaperista paloja n. 10 x 10 cm ja sivele hieman öljyä päälle.
- Öljyä pöytä ja kumoa taikina pöydälle. Kauli taikina 1-1.5 cm paksuiseksi levyksi ja paina muotilla aihiot. Paina pienemmällä muotilla keskusta pois.
- Siirrä taikina-aihiot leivinpaperi palojen päälle. Muista laittaa munkit tekojärjestykseen. Niin että aloitat paiston ensimmäisenä kohotukseen laitetuista.
- Laita muovi taikina-aihioiden päälle, sekä leivinliina. Anna kohota 45 minuuttia.
PAISTO
• 1-1.5 litraa rypsiöljyä
• kannellinen teräskattila
• digitaalinen paistomittari, sekuntikello
• reikäkauha tai metallipihdit
• talouspaperia
- Kaada öljy kattilaan ja kuumenna 170-180 asteiseksi. Pidä paistomittari kokoajan öljyssä.
- Kunnes öljy on saavuttanut lämpötilan, alenna lieden tehoa. Jos lämpö nousee yli 180 asteen, siirrä kattila viereiselle levylle ja taas takaisin päällä olevalle levylle jos lämpötila laskee liikaa.
- Laita kuumaan öljyyn 3-4 donitsia kerrallaan paistumaan. Muista laittaa ensimmäisenä ne jotka kohonneet pisimpään.
- Paista donitseja 1.5-2 minuuttia per puoli.
- Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.
- Kunnes donitsit ovat jäähtyneet, voit kuorruttaa ne kinuskilla tai suklaalla. Sokeri tai kanelisokeri tarttuu parhaiten lämpimiin munkkeihin.
KINUSKIKUORRUTE (tämä määrä riittää 12sta donitsiin)
• 2dl kuohukermaa
• 1 dl fariinisokeria
• 1 dl sirosokeria
• 4 palaa valkosuklaata
• 1/2 tl suolaa
+ 7 palaa valkosuklaata koristeraitoihin
- Laita kerma ja sokerit kasariin. Sekoita yhteen. Laita levy päälle, mutta älä enää sekoita kinuskia. Kunnes kinuski alkaa kiehumaan anna kiehua sekoittamatta 8-9 minuuttia. (voit tehdä vesilasi testin= Laita kylmää vettä lasiin ja tiputa kinuskia veteen. Jos kinuski jähmettyy kokkareeksi se on valmista.) Ota kasari pois liedeltä ja lisää sekaan valkosuklaa ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Dippaa donitsit heti lämpimään kinuskiin. Varo polttamasta sormia!
- Kunnes kuorrute on jähmettynyt, sulata valkosuklaata ja valuta koristeraidat päälle. Pursottamalla suklaan pussista saa siistimmät raidat.