Focaccia
Täydellinen Focaccia - kuohkea, kostea ja herkullinen. Tämä on kaikkea sitä.
Vink - taikinan teosta on tulossa reels video Instagramin puolelle.
Tämä Focaccia ei vaadi vaivausta, mutta teko vaatii aikaa ja paljon kohotusta. Mutta se kannattaa! Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa, mutta mikä onkaan ihanampaa kuin viikonloppuaamuna tuore focaccia. Taikina valmistetaan neljässä vaiheessa. 1. taikinan sekoitus ja kohotus. 2. taikinan taitto ja kohotus. 3. taikinan taitto ja kohotus. 4. taikinan taitto ja jääkaappiin kohoamaan. Kuulostaa työläältä, mutta työläin osuus on kellon katsominen. (Olen leiponut leivän onnistuneesti myös ilman yön yli kohotusta. Muuten täysin ohjeen mukaan, mutta taikina kohotetaan viimeisen taiton jälkeen paistovuossa huoneenlämmössä 30 minuuttia. Muista laittaa paistovuoan pohjalle öljy.)
Halutessa voit jättää basilika-valkosipuliöljyn pois ja valuttaa taikinan päälle pelkästään oliiviöljyä ja sormisuolaa. Focacciaa voi maustaa myös rosmariinilla ja päälle voi asetella myös sipulia.
Olen taikinan sekoittanut, kohottanut ja taittanut laakeassa lasivuoassa (kuvassa). Siinä taikina on helppo sekoittaa ja taitella. Ennen jääkaappiin laittoa, siirrän taikinan leivontakulhoon.
Ohjeen leipä on tehty 22 x 32 cm uunivuokaan. Voi paistaa myös hieman pienemmässä vuoassa, jolloin leivästä tulee paksumpi. Jos haluat pellillisen, tee kaksinkertainen annos.
Focaccia
• 6 1/2 dl 00-pizzavehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
• 3 1/2 dl huoneenlämpöistä vettä
• 1 1/2 tl kuivahiivaa
• 2 tl sokeria
• 2 tl suolaa
• 1 rkl oliiviöljyä
Basilika-Valkosipuliöljy
• 1/2 dl oliiviöljyä
• 1/2-1 puntti basilikaa
• 2-4 valkosipulinkynttä
• 1 tl suolaa
+ kirsikkatomaatteja
- Sekoita veden joukkoon kuivahiiva, sokeri, suola ja oliiviöljy. Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja kaada vesiseos joukkoon. Sekoita kunnes aineet on hyvin sekoittuneet. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.
- Tee nyt ensimmäinen taitto taikinaan. Kastele sormet kylmään veteen ja ota taikinan reunasta kiinni - venytä ja taita sormissa oleva taikina muun taikinan päälle. Toista sama niin monta kertaa, että olet käynyt koko taikinan reunat läpi. Taita vähintään 8 kertaa. Taittojen jälkeen, jätä taikina taas kohoamaan peitettynä 30 minuutiksi.
- Tee nyt toinen taitto. Kastele sormet kylmään veteen ja ota taikinan reunasta kiinni - venytä - taita taikina muun taikinan päälle. Toista sama niin monta kertaa, että olet käynyt koko taikinan reunat läpi. Taita vähintään 8 kertaa. Jätä taikina taas kohoamaan peitettynä 30 minuutiksi.
- Tee nyt kolmas ja viimeinen taitto. Toista samanlailla kuin edellä. Laita nyt taikina jääkaappiin yön yli kohoamaan. Kulhon päälle kannattaa laittaa kelmu ja esim. lautanen, ettei taikina kuivu.
- Vuoraa paistovuoka leivinpaperilla ja valuta oliiviöljyä vuokaan. Öljyä saa olla niin paljon että pohja on öljyssä kauttaaltaan. Kaada jääkaappikylmä taikina vuokaan ja venytä vuoan kokoiseksi. Laita liina päälle ja anna kohota kaksi tuntia.
- Valmista basilika-valkosipuliöljy: Surauta tehosekoittimessa kaikki aineet sileäksi seokseksi. Valuta seos kohonneen taikinan päälle ja painele sormilla kuoppia kauttaaltaan taikinaan. Voit halutessa lisätä taikinan päälle puolikkaita kirsikkatomaatteja.
- Paista 200 asteessa, uunin alatasolla noin 25 minuuttia.