Feta-pinaatti sämpylät
Minulta löytyy aikaisemmista resepteistä täytetyt sämpylät jauheliha-cheddar täytteellä. Nämä fetaa, pinaattia ja pestoa sisältävät ovat olleet tekolistalla pitkään. Nyt oli aika laittaa testaukseen ja kyllä kannatti - herkullinen lihaton versio.
- Sämpylöiden määrä riippuu käytössä olevan muotin koosta. Halkaisijaltaan 11cm muotilla tulee noin 16 kpl, 9 cm muotilla noin 25 kpl. Nämä tehty halkaisijaltaan 9 cm muotilla. Täytettä riitti 18sta sämpylään. Lopputaikinasta sain vielä lisäksi 7 pohjaa joihin laitoin tomaattisosetta ja mozzarellajuustoraastetta - nämä pizzan makuiset olivat erityisesti lapsien mieleen.
- Olen aiemmin laittanut taikinaan kananmunaa, nyt kokeilin jättää pois. Onnistuu siis ilman munia, mutta koostumus on hieman kuohkeampi kananmunien kanssa. Huom. Ilman kananmunia riittää 7 dl jauhoja.
TAIKINA
• 2 dl maitoa
• 1 dl vettä
• 1 rkl sokeria
• 1.5 tl suolaa
• 1/2 ps (n.6g) kuivahiivaa
• 2 kananmunaa (voi jättää pois, silloin riittää noin 7 dl jauhoja)
• 50g voita
• 8-9 dl vehnäjauhoja
TÄYTE
• 200g fetaa esim. Apetina Original pala
• 50g tuoretta pinaattia
• 5 rkl pestoa
+ kananmuna voiteluun (Kun lisäät kananmunan sekaan vettä (n. 1 tl) ja ripauksen suolaa, se levittyy paremmin taikinan päälle.) Kananmunan tilalla voit käyttää maitoa voiteluun.
+ seesamin- /unikonsiemeniä päälle
- Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja kuivahiiva. Vatkaa joukkoon myös kananmunat. Aloita lisäämään jauhoja dl kerrallaan kokoajan sekoittaen. Jauhojen lisäyksen loppupuolella vaivaa taikinaan pehmeä voi. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia. Jos teet yleiskoneella, vaivaa hitaimmalla teholla. Tarkoituksena saada hyvä sitko taikinaan.
- Anna taikinan kohota muovilla ja leivinliinalla peitettynä 30 minuuttia.
- Valmista täyte. Huuhtele pinaatinlehdet kylmällä vedellä. Hienonna pinaatti veitsellä aivan pieneksi. Muussaa sekaan feta ja lisää pesto. Tee täytteestä kiinteä massa. Saat nopeasti ja helposti täytteen taikinan päälle pursottamalla, joten mahdollisuuksien mukaan laita täyte pursotinpussiin.
- Kauli taikina öljytyllä/ jauhotetulla pöydällä noin 1/2 cm paksuiseksi levyksi. Paina pyöreällä muotilla taikinasta aihiot. Vaivaa ja kauli ylimääräinen taikina uudestaan että saat koko taikinan käytettyä. Toinen vaihtoehto. Jaa taikina esim. 18 osaan. Pyöritä palloiksi ja kauli ympyräksi.
-Pursota tai lusikoi täytettä taikina-aihion keskelle. Nosta taikinareunat ylös ja nipistä kiinni. Käännä taikinapallo ympäri ja muotoile pyörittäen palloksi. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille kohoamaan.
- Kohota sämpylöitä pellillä 20-30 minuuttia. Laita sämpylöiden päälle muovi (pinta ei kuivu), sekä leivinliina kohotuksen ajaksi. Leikkaan itse aina pakastepussin reunan auki jolloin saan siitä ison muovin leivonnaisten päälle.
- Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele halutessa siemeniä päälle.
- Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Paistoaika riippuu sämpylöiden koosta.