Croissant
Kun croissanttien teon oppii, ei ole itse tehtyjen voittanutta. Ohje ei ole vaikea, mutta vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Taittojen ja kaulimisien välissä taikinan pito kylmässä on erityisen tärkeää.
Ohje on alkuperältään Koko Suomi leipoo ohjelmasta. Olen ohjetta tarkentanut ja muokannut oman tekotapani mukaan.
Vinkki: Kaikki aineet olisi hyvä olla kylmiä. Jauhopussi kannattaa myös laittaa jääkaappiin tai pakkaseen.
OHJE
12 kpl croissanteja riippuen koosta
• 200g (2dl) kylmää vettä
• 1 tl suolaa
• 20g (2rkl) sokeria
• 20g tuore hiivaa
• 25g (n. 1/2 kpl) kananmunaa
• 360g (6 dl) vehnäjauhoja
Kaulintaan
• 250g voita
• 20g (1/4 dl) vehnäjauhoja
• voiteluun kananmuna
1) Valmista ensin kaulintavoi. Leikkaa voista ohuita samankokoisia kuutioita ja pyörittele jauhoissa. Laita jääkaappiin.
2) Sekoita kylmän veden sekaan suola, sokeri, hiiva ja kananmuna. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Vähintään 5 minuuttia. Lisää hieman jauhoja jos taikina tarttuu sormiin.
3) Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon pitkittäin. Aseta voikuutiot keskelle tasaisesti vierekkäin. Nosta taikinapalat sivuilta päälle.
4) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon. (Huomio AINA KAULITESSA ettet kaulitse liian ohueksi ja ettei voi pääse taikinasta läpi). Taittele taikina 3 osaan ja laita jääkaappiin kelmuun/ muoviin käärittynä. Anna olla jääkaapissa 10 min.
5) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon ja taittele 3 osaan. Laita jääkaappiin 10 min.
6) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon ja taittele 3 osaan. Laita jääkaappiin 20 min.
7) Kaulitse taikina nyt viimeisen kerran suorakaiteen muotoon. Leikkaa taikinapyörällä reunat suoraksi ja leikkaa taikina kolmioksi. Leikkaa myös pieni viilto jokaiseen leveään päähän.
8) Rullaa taikina ja aseta pellille kohoamaan. (Huomioi ettei kohoamispaikka ole lämmin. Ettei voi pääse sulamaan taikinasta läpi) Anna croissantien kohota pellillä 20-30 minuuttia.
9) Voitele kananmunalla ja paista 225°C uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.