Bataattisämpylät
Unelman pehmeät, terveelliset ja täydelliset sämpylät. Bataattisose ja rouheinen sämpyläjauho antaa näille ihanaa makua ja rakennetta.
Nämä ovat myös mitä parhainta hävikkiruokaa. Näihin sujahtaa ihanasti edellispäivän ruuasta jääneet bataatit.
OHJE 12 kpl
• 2 1/2 dl maitoa
• 25g hiivaa tai 1ps (11g) kuivahiivaa
• 1/2 rkl siirappia
• 2 tl suolaa
• 2 dl bataattisosetta
• 50g voita huoneenlämpöisenä
• 9-10 dl rouheinen sämpyläjauho
Valinnainen
• kananmuna voiteluun
• unikonsiemeniä
Bataattisose
- Keitin lohkotut bataatit vedessä ja soseutin pienessä määrässä vettä. Voit myös paahtaa bataatin uunissa ja sen jälkeen soseuttaa. Taikinaan käytin kylmää, edellispäivän sosetta.
Valmistus
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja suola.
- Sekoita joukkoon muutama dl jauhoja.
- Lisää bataattisose ja jatka jauhojen lisäämistä.
- Jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa vaivaa taikinaan pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.
- Anna kohota muovilla ja leivinliinalla peitettynä 20 minuuttia.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa 12sta osaan ja pyöritä palloiksi.
- Aseta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja laita muovi/ elmukelmu sämpylöiden päälle, sekä leivinliina. (Estää sämpylöiden kuivumisen) Anna kohota 45 minuuttia.
- Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele unikonsiemeniä päälle.
-Paista 200°C n. 12 minuuttia.