Appelsiinipiirakka
16.01.2023
Tämä piirakka nousi valtaisaan suosioon keväällä 2022. Kostea, mehevä, maukas ja ihanan appelsiininen piirakka toi monen kahvipöytään kevään fiiliksen.
Paisto 20 x 30 cm uunivuoka tai hieman isompi. Uunipellilliseen suosittelen tekemään 2 kertaisen annoksen.
POHJA
• 5 dl vehnäjauhoja
• 3 dl sokeria
• 0.75 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 0.5 tl suolaa
• 200g (1prk) maustettu rahka mango-passio tai appelsiini
• 2 isoa munaa
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 2 dl appelsiinin puristettua mehua
• 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettu
KUORRUTE
• 120g voita
• 200g tuorejuustoa maustamaton
• 3 dl tomusokeria
• 1 appelsiinin kuori raastettuna
- Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Laita leivinpaperi vuokaan. Ota valmiiksi kuorrutteen aineet huoneenlämpöön.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään. Pese appelsiinit ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (voit raastaa valmiiksi myös kuorrutteeseen tulevan appelsiininkuoren) Raastetta voi halutessaan vielä hienontaa veitsellä. Purista appelsiineista tarvittava määrä mehua.
- Yhdistä toisessa, isossa kulhossa märät aineet. (rahka, munat, öljy, mehu ja raastettu appelsiinin kuori) Lisää seokseen kuivat aineet muutamassa erässä ja sekoita kunnes aineet ovat sekoittuneet. Älä vatkaa.
- Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja siirrä sitten jäähtymään pöydälle.
- Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Lisää muutamassa erässä tuorejuusto ja hienoksi raastettu appelsiinin kuori. Vatkaa seos kuohkeaksi vielä muutama minuutti. Laita jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
- Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Tai vaihtoehtoisesti pursota tähtityllalla. (Kuvassa käytetty 3 erilaista tähtityllaa)
Säilytä jääkaapissa.