Appelsiinipiirakka

16.01.2023

Tämä piirakka nousi valtaisaan suosioon keväällä 2022. Kostea, mehevä, maukas ja ihanan appelsiininen piirakka toi monen kahvipöytään kevään fiiliksen.

Paisto 20 x 30 cm uunivuoka tai hieman isompi. Uunipellilliseen suosittelen tekemään 2 kertaisen annoksen.

POHJA 
• 5 dl vehnäjauhoja
• 3 dl sokeria
• 0.75 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 0.5 tl suolaa
• 200g (1prk) maustettu rahka mango-passio tai appelsiini
• 2 isoa munaa
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 2 dl appelsiinin puristettua mehua
• 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettu


KUORRUTE
• 120g voita
• 200g tuorejuustoa maustamaton
• 3 dl tomusokeria
• 1 appelsiinin kuori raastettuna

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Laita leivinpaperi vuokaan. Ota valmiiksi kuorrutteen aineet huoneenlämpöön.
  2. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Pese appelsiinit ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (voit raastaa valmiiksi myös kuorrutteeseen tulevan appelsiininkuoren) Raastetta voi halutessaan vielä hienontaa veitsellä. Purista appelsiineista tarvittava määrä mehua.
  3. Yhdistä toisessa, isossa kulhossa märät aineet. (rahka, munat, öljy, mehu ja raastettu appelsiinin kuori) Lisää seokseen kuivat aineet muutamassa erässä ja sekoita kunnes aineet ovat sekoittuneet. Älä vatkaa.
  4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja siirrä sitten jäähtymään pöydälle.
  5. Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Lisää muutamassa erässä tuorejuusto ja hienoksi raastettu appelsiinin kuori. Vatkaa seos kuohkeaksi vielä muutama minuutti. Laita jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
  6. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Tai vaihtoehtoisesti pursota tähtityllalla. (Kuvassa käytetty 3 erilaista tähtityllaa)

Säilytä jääkaapissa.