Amerikkalaiset Kanelipullat
Rakastan kanelipullaa missä tahansa muodossa, perinteisenä korvapuustina tai kierrepullana. Nämä kaneliset, superherkulliset pullat saavat vielä tuorejuustokuorrutteen päälle.
*Näiden pullien yksi isoimmista vinkeistä koskee pullien leikkauspintaa. Pullat on "leikattu" hammaslangalla. Aivan loistava tapa saada täydellinen leikkauspinta niin ettei pullan muoto painu kasaan. Tämä tapa takaa kauniisti ja tasaisesti kohonneet pullat. Jos käytät hammaslankaa, niin katso että se on mauton!
*Laitoin täytteeseen pari tl maizenaa sitomaan täytettä, ettei kaikki imeytyisi taikinaan. Voit sen myös jättää pois.
*Lasivuokani koko on noin 20 x 30 cm. Pullat mahtuivat hyvin siinä paistumaan.
*Voit jättää halutessasi kuorrutteen pois, ovat herkullisia ilmankin.
12kpl kierrepullia
PULLATAIKINA
• 2½ dl maitoa/ vettä
• 25 g tuorehiivaa
• 1 dl sokeria
• ½ tl suolaa
• 1 rkl kardemummaa
• 7-8 dl vehnäjauhoja
• 100g voita pehmeänä
TÄYTE
• 100g voita pehmeänä
• 1 1/2 dl fariinisokeria
• 1 1/2 rkl kanelia
• 1/2 tl suolaa
• 2 tl jauhettua kardemummaa
• 2 tl maizenaa (ei välttämätön, mutta hieman sitoo täytettä)
+ kananmuna voiteluun (Vinkki: saat kananmunasta hyvin levittyvää kun sekoitat siihen ripauksen suolaa ja pari tl kylmää vettä.)
KUORRUTE
• 100g tuorejuustoa huoneenlämpöinen
• 50g voita huoneenlämpöinen
• 1/3 dl tomusokeria
Ennen pullataikinan tekoa, ota huoneenlämpöön valmiiksi myös täytteen voi.
- Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Aloita lisäämään jauhoja vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia; Tarkoituksena saada taikinaan hyvä sitko. Taikina on hyvin vaivattu kun se on kiinteää, ei tartu kulhon reunoille, eikä sormiin. Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia. (Vinkki: Laita lämmintä vettä lavuaariin ja leivontakulho veteen. Lämmin vesi kulhon reunoilla edesauttaa hiivan aktivoitumiseen.)
- Valmista täyte: Vatkaa kaikki täytteen aineet sähkövatkaimella tai käsin sekaisin.
- Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla noin 40 x 45 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte taikinan päälle ja kääri taikina rullalle. Leikkaa langalla tai terävällä veitsellä taikina 12 osaan. Lanka asetetaan pullan alle ja langat laitetaan ristiin pullan päällä ja vedetään läpi pullasta. Aseta palat leikkuupinta ylöspäin noin 20 x 30 cm vuokaan. Kohota pullia kelmulla (ei kuivu) ja leivinliinalla peitettynä 45-minuuttia.
- Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista 180-asteisessa uunissa, keskitasoa pykälän alempana 20-25 minuuttia.
- Kuorrute: Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi, vatkaa pienissä erissä huoneenlämpöinen tuorejuusto joukkoon. Levitä kuorrute jäähtyneiden pullien päälle.